maandag 10 december 2012

#7 Mediawijsheid

Mediawijsheid

Een goed onderwerp en goed getimed! Ik heb de test gedaan en kom uit op ongeveer 70%. Mmm. Dat houd niet over. Ik ging vooral de mist in met vragen die betrekking hebben over het internetgebruik van kinderen.  Daar heb ik nog wat bijscholing voor nodig...
Het valt mij op dat #7 en de week van de Mediawijsheid vooral op de bovenbouw van het basisonderwijs is gericht. Of vergis ik mij nu?
Het zou heel goed zijn om niet alleen kinderen maar ook ouderen mediawijzer te maken. Er zijn veel ouderen die inmiddels weten hoe een pc zo ongeveer werkt, maar daar houdt het wel mee op.
Er zijn ook nog heel veel ouderen die daar geen idee van hebben, vooral 70+ vrouwen. Hun mannen zijn vaak wel (enigzins) op de hoogte, maar als hij wegvalt doen zij niets met "dat ding". En voor hoeveel zaken zijn we tegenwoordig niet van internet afhankelijk, zoals het uitprinten van een kortingsbon?
Ik zie dit ook terug bij mijn eigen moeder, ik hou mijn hart vast als mijn vader er niet meer is.

Als bijvoorbeeld iemand in onze regio wil inschrijven op de website van SVNK heeft hij/zij toch minimaal een e-mailadres nodig. Anders kan het aanbod niet worden bekeken, laat staan dat erop kan worden gereageerd. De woningkrant (de papieren editie) is helaas afgeschaft.

Wellicht moet bij de volgende week van de mediawijsheid meer aandacht aan ouderen gegeven worden.
Al surfend kwam ik op de site van Bibliotheek Den Haag (bibliotheek Laakkwartier), waarop verslag werd gedaan van "Speeddaten". Ouderen werden in de gelegenheid gesteld zich door jongeren te laten wegwijs maken in de "woeste" wereld van de nieuwe media, http://www.bibliotheekdenhaag.nl/Artikelen/Speeddaten-Jongeren-maken-ouderen-mediawijs.htm

We moeten er als Bibliotheek Kennemerwaard maar eens over gaan nadenken hoe dit bij de volgende week van de Mediawijsheid moet worden vormgegeven. Nog maar eens even verder gekeken. Er is genoeg op het net te vinden. Ik denk dat we daar als Bibliotheek Kennemerwaard best wel wat mee kunnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten